dimecres, 9 de setembre del 2015

Editors LaTeX: Kile vs. TeXstudio vs. TeXmaker

Tant el Kile com el TeXstudio com el TeXmaker són programes per editar LaTeX per a GNU/Linux. La idea principal de LaTeX és ajudar qui escriu un document a centrar-se en el contingut més que en la forma. Fet que a mi em va especialment bé perquè sóc un cafre a l'hora de dissenyar.

Tot i els pros i contres de cada programa, jo em quedo amb el Kile perquè és al que estic més acostumat. Però també considero que TeXmaker és millor que TeXstudio.

Tots tres programes:
  • Poden navegar a través de l'estructura del document fàcilment a través d'un menú.
  • Poden introduir símbols amb un sol clic.
  • Les dreceres de teclat són modificables.
  • Tenen un "wizard" que permet introduir fàcilment taules.
  • Disposen de text enriquit on les diverses paraules clau de LaTeX estan en colors diferenciats.
  • Són molt semblants.
Kile
La principal diferència d'aquest paquet de software és que no permet visualitzar el pdf embedded a dins la mateixa finestra. El corrector automàtic tampoc està habilitat per defecte; per activar-lo cal anar a tools>spelling>automatic spelling.

TeXstudio
Per a compilar el TeX cal prémer el play. Aquest editor et marca les faltes d'ortografia per defecte. L'estètica és cutre però funcional. El pdf pot ser embedded en la mateixa pantalla prement built and view.

TeXmaker
El programa amb la interfície més bonica. Aquest editor també et marca les faltes d'ortografia per defecte. Es pot visualitzar pdf amb el mateix programa; de fet, quan premem la fletxa de quickbuild s'obre una nova finestra amb el pdf actualitzat. Aquest programa també és molt interessant perquè disposa de links ràpids per inserir símbols en un menú menys amagat.

1 comentari:

  1. Bueno, jo només entrat aquí buscan musica en català.
    Jo no tinc bigoti, però si soc avi.
    I per lo que veig, no gaire expert en internet. Encara no he trobat la musica?
    Aquest article m'agradat perquè jo també tinc un bloc que em va obrir el meu nebot (julianlucena.blogspot.com)i també perquè vui aprendre a escriure en català, (al setembre començaré un curs per a gent gran). Informàticament, l'article el trovo interessant, però tantes paraules en angles!! em troba una mica tard!
    Tot i eixís Felicitats!!

    ResponElimina